Written by Marian Iosif Category: Consumatorii au cuvantul
Published on 16 September 2013
Print

http://dreamingoutloud.nl/tag/2017/ Macar o data in viata ne lovim cu totii de nedreptati, de situatii in care avem impulsul de a ne rezolva problemele apeland la instanta. Din pacate, cu totii stim cat de greoi merge sistemul nostru de justitie si cati bani trebuie cheltuiti, cat timp si cati nervi. Imi amintesc ca odata am fost martor intr-un proces al unui coleg de munca si pot sa spun ca lungul sir de termene m-a facut sa cred ca sunt un norocos, neavand probleme care sa necesite apelarea la instanta. Acolo, pe holurile lungi, oameni din toate mediile sociale isi imparteau insulte, se priveau de parca unul ar fi consumat aerul celuilalt, era o atmosfera care iti inducea o acuta stare de nervi, indiferent cat de calm ai fi fost.

acne.org buy accutane online Personal, nu m-am simtit bine, nu am simtit ca ma aflam intr-un loc unde trona justitia, ci intr-un loc, mai degraba, plin de ostilitate, neintelegeri si situatii jenante. Concluzia? Suntem prea impulsivi si ne repezim prea repede sa dam in judecata! Nu mai stim sa facem uz de vorba buna, de discutia lamuritoare, dar linistita. Suntem insetati de solutii radicale, prin care sa-l pedepsim pe celalalt in cel mai costisitor mod posibil.

Despre mediere auzisem in urma cu cateva luni, tot de la un coleg de munca, si m-am mirat de ce nu se mediatizeaza medierea astfel incat oamenii sa afle despre ceea ce presupune ea. Acum vad ca incepe sa se faca din ce in ce mai auzita, si asta este un adevarat beneficiu adus tarii noastre. Personal, as alege medierea in rezolvarea oricarui conflict, pentru ca imi doresc, dincolo de o solutie justa, sa scutesc bani, sa scutesc timp si sa nu ma transform intr-un om ursuz care sa nu mai stie sa zambeasca. Si cred, dupa ce am vazut cat de pline sunt holurile tribunalelor, ca medierea ar trebui perceputa ca o eliberare a sistemului de justitie, atat de incarcat. Sunt ferm convins ca medierea ar putea rezolva problemele cu care se confrunta lumea satului, probleme legate, de cele mai multe ori, de proprietate, de terenuri care nu au inca un stapan clar sau succesiunile.

Cred ca oamenii din mediul rural ar imbratisa si ei cu bucurie initiativa acestei noi metode, medierea, intrucat stiu sigur ca frecventa disputelor care ajung in tribunal este destul de mare, insa nu cred ca oamenii din acest mediu sunt informati cu privire la mediere. Campaniile rurale ar fi bine-venite, astfel ca medierea sa fie promovata si inteleasa de catre oameni de toate categoriile. Daca noi, cei care ne ducem traiul in mediul urban, unde avem acces mai usor la informatie, in mediul rural, informatia inca ajunge mai greu, iar probleme care ar putea fi rezolvate cu ajutorul medierii, atat de simplu si rapid, ajung sa fie subiectul a zeci de termene in instanta.

Prin urmare, sper ca medierea sa se faca cunoscuta asa cum ar trebui ea sa fie cunoscuta, in orasele mari, dar si in catunele unde internetul nu a ajuns inca. In orase sunt deja birouri de mediere, pe care lumea a inceput sa le cunoasca, poate ca ar fi bine sa se infiinteze si la nivel de comuna astfel de birouri… si lumea de la sat sa stie ca se poate si altfel. (Marian Iosif, Foto: Stock.XCHNG)

Add comment


Security code
Refresh